J en S fietsen

Van Hanoi naar Bangkok .

Blog

Update Vientiane

Posted by JenSfietsen on January 13, 2014 at 6:45 AM

Dien Bien Phu – Muang Neua – Pak Nam Noi – Udomxay – Luang Nam tha – Vieng Pou Kha – Phimonsin- Houayxai- Pak Beng- Louang Prabang- Kiu Ka Cham – Hotsprings- Vang Vieng – Phon Hong- Vientiane.

 

Sabaidee!!

Alweer aan het einde van het volgende visum. Een maand Noord Laos zit er op. De komende dagen proberen we geduldig een visum te regelen voor Thailand. Dit gaat in verband met de verjaardag van hun koning waarschijnlijk een dagje langer duren.

In de afgelopen weken hebben we…

- het noorden van Laos van oost naar west doorkruist.

- 2 dagen met een boot op de Mekong doorgebracht.

- bijna 2 weken in verband met verschillende ongemakken stilgezeten

- de prachtige weg van Louang Prabang naar Vang Vieng gefietst.

en heel, heel, heel veel andere toeristen gezien.

Het contrast met Vietnam was opvallend. Vanaf het moment dat we de grens over waren was er rust. Groene heuvels en langzaam stromende rivieren. Nauwelijks verkeer. Slaperige dorpjes.

En eigenlijk vonden we het een beetje saai.

Laos is vergeleken met Vietnam minder ontwikkeld op de meeste gebieden. Er wordt nauwelijks gehandeld. Geen volgeladen brommertjes meer. De armoede is groter. Overal borden met ontwikkelingsprojecten. Ook hier is de oorlog in Vietnam een belangrijke oorzaak. Laos is per hoofd van de bevolking het meest gebombardeerde land ter wereld. Een derde van het oppervlak van het land ligt bezaaid met onontplofte Amerikaanse (cluster)bommen (bommies zoals de Laotianen ze noemen). Het COPE informatiecentrum in Vientiane, waar ze rehabilitatieprogramma’s ontwikkelen en kunstledematen en andere hulpmaterialen als rolstoelen maken, schetst een indrukwekkend beeld van de ernst van het probleem. Jaarlijks raken nog steeds zo’n 100 mensen (waarvan 40% kinderen!) gewond of overlijden door de bommies…

Alleen op het gebied van toerisme hebben de Laotianen het beter voor elkaar dan de Vietnamezen. Waar we in Noord Vietnam maar op enkele plaatsen op het toeristenspoor zaten lijkt Laos volledig ontdekt door iedereen. Van backpacker tot groepsreiziger, van Westerse tot Oosterse toerist. Toerisme is dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Laos (plm 50% van het nationaal inkomen). Elke wat grotere plaats is op toerisme gericht. Dit verhoogt het comfort behoorlijk. De guesthouses en restaurants zijn netter. Bijna overal is wel een menu in het Engels. We hebben nergens zoveel muesli en pannenkoeken kunnen eten als in Laos.

Maar het maakt ook dat je in de meeste plaatsen ook vooral naar andere toeristen zit te kijken. Er zijn niet zo veel Laotianen en daardoor raken de toeristen in de meerderheid en bepalen het beeld. Louang Prabang, op de UNESCO werelderfgoedlijst in verband met de vele tempels, is een prachtige plek. Je hebt alleen niet het gevoel dat je in een belangrijke Laotiaanse stad bent…

Wat fietsen in Laos wel een unieke ervaring maakt zijn de kleine kinderen. In elk dorp waar we door rijden hebben ze ons als snel gezien (het lijkt wel of ze een radar hebben voor fietsers), of worden ze door de ouders op ons gewezen. Dan hoor je : ‘falang, falang” (buitenlander) waarna vaak alle, maar met name de kleine kinderen beginnen te lachen en te zwaaien . Overal hoor je onderweg “Sabaideeeeee”. Soms zien we de kinderen niet eens en horen we ze alleen, dan zwaaien we maar wat in de richting waar het geluid vandaan komt. Vaak ook komen ze naar de weg toegesneld en roepen ze uit volle borst. Ook een high five als we passeren is erg grappig met die kleine handjes in de lucht. Het enthousiasme is ontzettend aanstekelijk.

We hebben nog een paar dagen in Vientiane om lichamelijk weer helemaal op orde te komen en ons Thaise visum te regelen. Dus lekker (indiaas) eten en luieren en dan richting de vriendschapsbrug en Thailand!

Er staan ook weer een heleboel foto’s online.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments